2013. augusztus 13., kedd

AZ ALAPRAJZ ÉS FALNÉZET BERENDEZÉSE




FELÜLNÉZET- ALAPRAJZ

Ha tervezni szeretnél, az alaprajzba rajzold meg, a bútorok felülnézeti képét. Képzeld, hogy a szemed maga a plafon. (Olyan óriássá nőtt és olyan lapos lett, mármint a szemed.) Egymással párhuzamos vetítősugarak indulnak ki belőle és rávetítik a bútorok képét a padlóra. (Oldalakat nem látsz, csak mindennek a tetejét.)

                                            Hálószoba alaprajz vonalasan és színesen

FALNÉZET

A  falnézetekre pedig rávetítheted a bútorok elöl nézeti, vagy oldal nézeti képét. Képzeletben ilyenkor állj azzal a fallal szembe, amelyikre vetíteni szeretnél. Gondold azt, hogy a szemed a mögötted lévő fal maga. És a  „ falszemedből” kiinduló párhuzamos vetítősugarak körülpásztázzák a bútorok képét és rávetítik a szemközti falra, úgy hogy a tárgyak oldala nem látszik. A következő falnézetnél ugyanezt kell csinálnod. Csak a helyzetedet változtasd meg, állj szembe az aktuális fallal, és onnan végezd el a vetítést!


                                                   Nappali falnézet és alaprajz részlet


Nem tűnik ismerősnek a dolog?
Általános vagy középiskolában, rajz órán kellett tanulnod.
Úgy hívtátok, hogy Monge féle vetületi ábrázolás.
És ha ezt mutatom? Így biztosan ráismertél.

Konyha alaprajz és falnézetek méretezett tervrészlet

Segítség!!! Ezt akkor is utáltam! (Ó bocsánat, ha nagyon szakmai voltam, ehhez bizony kell egy kis térlátás.)
Ha túl szárazak az eddigiek nyugodtan bízd rá a férjedre. A fiúk imádják ezeket a számokkal, méretekkel kapcsolatos mértanias izéket.

Ha költözöl és a meglévő bútoraiddal akarod berendezni a megrajzolt helyiségeket, vágd ki a bútorok nézeteit színes papírlapokból és azokat tologasd a falnézeteken és az alaprajzon. (Ha kétoldali ragasztóval rögzíted, meg is marad a kiválasztott helyen.)
 
Miért érdemes így berendezni a szobákat, ha új házat építesz? 

Mert az a fránya villanyszerelő mindjárt a falak felhúzása után azzal kezdi:  
- Hová tegyem a konnektorokat, kezét csókolom? A szokásos válasz erre:
- Fogalmam sincs, tegye oda, ahová szokták.
Vagy a szennyvíz felállás előre tervezése esetén a WC oda kerülhetne ahová szükséges. (Még papíron bárhová forgatható.)
Mennyivel kényelmesebb lenne neked, ha a kész villanyszerelési, stb. tervek birtokában, stressz nélkül meg tudnád mondani, mit hová kérsz. (Az ilyen igényedet kész berendezési tervekből célszerű visszakövetkeztetni, de erről majd később.)

Addig is mutatok néhány terv részletet a szabadkézi rajzos időszakomból azoknak, akiknek még semmi újat nem mondtam ezzel a  kezdő szinttel.


Jack Pub Debrecen berendezési terv részlet

Amikor még azt mondták a kivitelezők, hogy tervrajz helyett festménnyel járok az építkezésekre. (Nehezen adtam be a derekamat, de ma már számítógépes terveket készítek. Ja haladni kell a korral.)


Óbester Hotel Recepció-Hall  berendezési terv részlet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése