2013. augusztus 19., hétfő

A FUNKCIÓ



Mielőtt a konkrét tervezésbe kezdenél, egy alapkérdést tisztázzunk a szemléleteddel kapcsolatosan. Soha ne a szépség oldaláról kezd el megfogni a feladatot.

Az első, vagyis a kiindulási pont mindig a funkció!


Szükséges, hogy minden jól elhelyezhető, hozzá férhető, praktikus legyen. Csak aztán következik a szépség, a stílusosság. (De ennek fontosságát ne rendeld a funkció alá!)

Mire kell gondolnod, hogy lakásod jól funkcionáljon?

Nem azért vásárolsz lakást, mert gyönyörködni akarsz, hanem valamilyen tevékenységhez keresel megfelelő környezetet. Az, hogy ez a környezet gyönyörködtessen, természetes igényed.
(Ha híres trenddiktáló dizájner vagy, tervezz tárgyakat csak az esztétikum miatt. A divatbemutatókon találkozhatunk olyan ruhakölteményekkel, melyeket nem lehet a hétköznapokban viselni, ellenben művészi élményt jelent a látványuk. Ezek utat mutatva, magukon hordják az új stílus ismérveit: hangulatát, színvilágát stb.)

Most ellenben csak jól szeretnél berendezni egy lakást. Kezd úgy hogy, végiggondolod helyiségenként milyen tevékenységet fogsz ott végezni. Például:


 
Konyha (1.) perspektivikus rajz


Minden háziasszony tudja, hogy a ház szíve, a jól funkcionáló  konyha. Tervezésénél vedd figyelembe, hogy a tűhely és a mosogató közötti pult szakaszt fogod a leginkább használni. Itt történik az ételek előkészítése. Ezek közötti távolság ne legyen se túl hosszú, se túl rövid. A 2,50m túl sok, a 30cm túl kevés. Ha azt a vonalat szeretnéd megrajzolni, amelyen a legtöbbet fogsz cikázni főzés közben, az előzőekhez még bejön a képbe a hűtő is. És árnyalja ezt, hogy a hűtőnek az étkező asztalhoz is közel kell lennie, mivel tálalni ebből is fogsz.



               Konyha (2.) perspektivikus rajz


     Konyha (2.) látványterv

  Konyha (3.) látványterv


A nappali berendezésénél sokszor elsikkad a funkció. Arra érdemes figyelned, hogy a TV, a kandalló, a nagy üvegablakok arra valók, hogy élvezd az általuk nyújtott látványt. Tehát szemben kellene velük ülnöd. Ez nehezen oldható meg kompromisszumok nélkül. Az is jó lenne, ha az ülőgarnitúra a belépő vendéget hívogatná (vagyis velük szemben lenne, nem háttal).



  Magánlakás (1.) fotó a nappaliról

Magánlakás (2.) fotó a nappaliról

(A rajzok, tervek saját munkáim. A fotók megvalósult terveimről készültek, amennyiben mást mutatok, meg fogom jelölni a forrást.)

A továbbiakat később a helyiségenkénti leírásoknál részletezem majd.

A KÖZLEKEDŐSÁV:

A közlekedősáv a berendezéstervezés során nem elfelejtendő! Ha kicsi a tér és minden kevés helyet ki kell használnod jó tudni:
        - A magas bútorok közötti közlekedéshez raktárban,  
         gardrobban, közlekedőben 80cm szükséges.
        - Ha az étkező asztalod falhoz közel van, a széket ki kell tudnod 
         húzni, és mögötte el kell férned, az asztaltól a falig kell a 80 cm  
        - Alacsony bútor (pl. az ágy) és a fal között 45 cm elegendő lehet 
         hogy elférj, mert az ágy felé belóghat a vállad.
        - Egy nyílás, amin keresztül egy ember be tud menni, 60cm.
Ezek az értékek az alsó határon vannak Ha kényelmes közlekedés megteremtésére van lehetőséged ezekhez adj még kb. 20 cm-t. Figyelj az ilyen helyiségekbe nyíló ajtókra, szekrényajtókra is.

Készítettem egy mérettáblázatot, aminek a segítségével könnyen átgondolhatod a  közlekedősávok méretét.




Szóval a kiindulási pont a funkció. Ez csak a csontváz, a szerkezet, ezt fogjuk majd felöltöztetni stílussal, esztétikummal.



 Egy kis lelkizés:


Ha új házat terveztetsz és van elegendő pénzed, akkor se felejtsd el, hogy az ember társas lény. Mindig arra vágyik, hogy valaki legyen a környezetében és szeresse. A hatalmas palotákban, ahol nem veszed észre, hogy a gyermeked magányos csak a bánatnak raksz fészket, pedig a családodnak akartál. Csak a felnőtt gyermek vágyik a magányra és Ő is csak addig, amíg le nem válik a szülőről. Ha pedig megtalálta a párját, abban segítsd, hogy külön fészket építsen és ne láncold magadhoz. Ha családos vagy úgy 5-7 évente megváltoznak a lakásoddal kapcsolatos igényeid, mert változnak az életkörülményeid.(A trendek is változnak enni idő alatt.) Biztos, hogy érdemes óriás házat építeni azért, mert elhívod néha a barátaidat? Nem érdemesebb-e ezeket a nagy rendezvényeket étteremben tartani, ahol kiszolgálnak? Szóval tarts mértéket!
A tárgyak gyönyörködtetnek, de a boldogságot magadban, belül keresd!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése