2013. szeptember 6., péntek

SZÍNKONTASZTOK /6. KOMPLEMENTER KONTRSZAT








Egy kis színelmélet
 


Kiegészítő színek kontrasztja




A színkörből fontos adat olvasható le, a szemben elhelyezkedő színek  komplementer vagy kiegészítő színpárok, amik különösen erősítik egymást ha egymás mellett vannak, de kioltják egymást, ha (mint festékeket) összekeverjük őket.



Fájl:MunsellColorWheel.png

A kiegészítő színpárokban megvan mind a három alapszín. A mi szemünk is megkívánja ezt a teljességet. A kiegészítő színek kölcsönhatása alapján sokszor ösztönösen harmonikus kompozíciót készítünk.


 
A másodlagos színek, az alapszínek kiegészítői. A zöld a vörös kiegészítő színe, mert nincs benne vörös, a narancssárga a kéké, a lila a sárgáé. 

Habár minden értékük, színerősségük, világos-sötét, hideg-meleg hatásuk eltérő, ennek ellenére keresik egymást, összekapcsolódnak. 



 A komplementerek harmonikus mennyisége

Ha  a komplementer színekből egyenlőnek tűnő mennyiséget szeretnénk megjeleníteni akkor a sárgából is és a narancsból is jóval kevesebb színt kell használni, mint a párjukból. (lásd. fent)

A színek világos-sötét kontrasztját legjobban az impresszionisták használták ki, akik festményeik közül eltávolították a feketét és fehéret, és a fényt meleg színekkel, az árnyékot a megfelelő hideg kiegészítőkkel festették meg. Egy szín minél világosabb, annál melegebbnek tűnik, és fordítva.



Valamennyi komplementer színpárnak megvan a maga különlegessége: 

A sárga – ibolya színállás Pl.: nemcsak a komplementer  kontrasztot tartalmazza, hanem erőteljes világos – sötét kontrasztot is. 







A vörösesnarancs – kékeszöld színpár komplementer, de benne mutatkozik meg a hideg – meleg kontraszt legnagyobb ereje is. 

     


Such a lovely color combination #laylagrayce #bedroom #aqua #coral
http://indulgy.com/post/e7FbjTTuL1/decorating-wi


Sok kiegészítőszín  kontrasztban készített kompozícióban az egymással komplementer kontraszthatásba lépő színeken kívül ezek keverék színeiből is jó ha láthatunk (színes szürke, barna). 


 

 


Ezek a keverék színek közvetítő és kiegyenlítő funkciót töltenek be. Ugyanis mindkét tiszta színnel rokonságban állnak, így egyetlen családdá egyesítik őket. Gyakran jó, ha a keverékszínek nagyobb tömegben szerepelnek, mint a tiszta színek. 





Green kitchen cabinets... you don't see those too often. It's a nice shade, though.
 





Designers-Guild Kings Rd





Love this wall
http://casatreschic.blogspot.com/2011/06/jarlath

bohemian bedroom


 Forrás: Johannes Itten A színek művészete




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése