2013. október 1., kedd

A SZÍN SZIMBÓLUMOK





A SZÍN SZIMBÓLUMOK


Mindenki járt már lakberendezési áruházban, és az általuk előre berendezett bemutatószobákban állva általában mindenkiből előtört a vágy, hogy neki 1 az 1-ben kell az.  

Belegondoltál, hogy ennek mi az oka? Manipulálnak?

Próbáld ki legközelebb az agyadnak parancsba adni, hogy színtelenítse le a képet, és próbáld meg fekete-fehérben, nettó a bútorokat látni! Meg fogsz lepődni az eredményen. Kiválóan alkalmazzák a „Mondj el egy történetet a színekkel!” szabályt. Tökéletesen kiválasztott színösszetétellel (és természetesen a bútorzattal) érik el azt a hatást (esetünkben jövőbeni élethelyzetet), hogy magunk előtt látjuk az adott szobában az elkövetkezendő 5 évünket, és szinte egy komplett sztorit kapunk. 

Néha észre sem veszünk egy-egy bútort, ha nem így van felkínálva. Instant szeretnénk megvásárolni mindent. Életérzést is veszünk, az asztallal, székkel együtt.
  

IKEA_kat_belso_1.gif

Ha egyetértesz a fentiekkel te is beláthatod, hogy itt az ideje, hogy alaposan megismerkedj a színekkel! Ez  azért fontos, hogy néha beláss a manipuláció mögé. Hogy ne érjen nagy csalódás, ha hazaviszed a kiválasztott könyvespolcot és attól nem lesz boldog az életed. Legföljebb néhány napig jól esik ránézni az újonnan megszerzett tárgyra, ami esetleg az otthoni környezetben már nem is mutat olyan jól. ( Vagy ezt meg is fordíthatod, ha boltod van és éppen te akarsz minket manipulálni.)

Miben lesz segítségedre ez a fejezet? 



Minden szín, a mi kultúránkban elfogadott tartalmakat hordoz. Nagyrészt ismerjük ezeket a szimbólumokat. Tudatosítsuk a színek jelentését azért, hogy alkalomadtán jól tudjunk velük bánni!



Meleg színek - Piros 


A piros/vörös a legerőteljesebb szín mind közül. Általában a tűzzel, a vérrel, az erőszakkal és hadviseléssel hozzák összefüggésbe, továbbá a szerelem és szenvedély színe is egyben. A piros egy nagyon forró, izgató és szenvedélyes szín. Fizikailag is stimulálja az embert, megnöveli a vérnyomás és a légzést is felgyorsítja, továbbá kimutatták, hogy az emberi anyagcserét is fokozza. (A férfiak sokan megtapasztalták már a felgyorsult szívverést, amikor vörös ruhában látnak meg egy szép nőt). A piros lámpás házak színeként a paráznaságra utal. Az európai népszokásokban a húsvéti piros tojás a termékenység jelképe. 

Ezzel a színnel hatékonyan lehet kiemelni, figyelmet felhívni. A piros veszélyre is figyelmeztet (ezért piros a STOP tábla, a kereszteződésekben a piros lámpa és minden más figyelmeztető tábla). A vörös biztosan cselekvésre buzdít mindenkit, miközben maga a szín melegséggel tölti el az embert. Ha hatalmat, erőt és szenvedélyt szeretnénk ábrázolni, ez a legmegfelelőbb szín. 

A piros szín nagyon sokoldalú, hiszen egy világos piros inkább vagány és energetikus, míg egy erősebb árnyalatú inkább elegáns. Fehérrel tört változata a rózsaszín lágysága felé viszi el, míg a feketével tört vörös a barnák táborába tolja el, vagyis tompítja ezt az energikus színt.


Meleg szín - Citromsárga 


A sárga szín leginkább a Nappal hozható összefüggésbe, annak melegével, bájával és szükségességével. Az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, a közvetítés jelképe emberek és istenek között. A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. A napsárga a Nap, a melegség szimbóluma; az isteni szeretet, a bölcsesség színe. A zöldessárgát viszont az irigységhez, a hitszegéshez,  csaláshoz, gyávasághoz társítják. 

Vidám, „cool” érzetet kelt az emberben, játékossá tesz, serkenti az agyműködést, és képes energiával feltölteni bárkit. A legfényesebb és legenergetikusabb szín a meleg színek közt. A sárga a remény színe. Igaz nem olyan erőteljes szín, mint a piros, de ez a szín is birtokolja a piros figyelmeztető jellegét.

A design-ban a világossárga a boldogság és a vidámság érzését nyújthatja. A halványabb sárgát az unisex öltözékekhez, vagy enteriőrökhöz használják babáknál (a kék vagy rózsaszín helyett). A lágy sárga nyugodtabbá, boldogabbá teszi a látogatót. Nálunk a legközkedveltebb és a legtradicionálisabb szín a falfestésben. A sötét és aranysárga antik hatást kölcsönözhet a design-nak.


Hideg színek - Kék 


A kék színt gyakran azonosítják a vízzel, az állandósággal és folyamatossággal. Az égbolt, a tenger színe; a megfoghatatlanság, a végtelenség, a transzcendencia szimbóluma. Az intellektus, az elmélkedés, a megnyugvás kifejezője, amely a képzelet és a szürrealitás világához is kapcsolódhat. A keresztény szimbolikában az angyalok, valamint Szűz Mária színe. Az égi istenekre utalva az emberfeletti, mennyei hatalom kifejezője, ebben az értelemben a földi szenvedélyeket jelző vörös ellentéte.

Ez a szín megnyugtat, lelassítja az anyagcserét, elősegíti a megfontolt döntést. Kimutatott tény, hogy a férfiak különösen szeretik a kék színt felhasználni. A kék a bizalmat, a lojalitást, az elégedettséget és az intellektust közvetíti.

A kék szín esetében rengeteget számít az árnyalat és a telítettsége. A design-ban nagyon fontosak ezek az árnyalatok, hiszen egy erős kék egészen mást jelent, mint egy világosabb. A halványkék nyugtató és pihentető, a fényes frissességet és tisztaságot sugároz. Az erős kék komoly, férfias és kiválóan alkalmazzák a reklámgrafikában olyan esetekben, ahol a megbízhatóság kiemelése a fontos. Míg a nappali ég vakító kékje maszkulin jelentésű, addig az éjszaka sötétkékje a feminin principiumra utal.


Narancssárga (mellék szín) 


A narancssárga egyesíti a vörös energiáját a boldogságos sárgával. Az öröm, a napsütés, a trópusok színe. Átmeneti szín a piros és a sárga között, a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi. Boldogságot, kreativitást, sikert közvetít. A buddhista szerzetesek ruhájának színeként a láng, a megvilágosodás fénye, az isteni szeretet kinyilatkoztatása. A narancssárga névadó gyümölcse a narancs miatt pedig egészségességre és vitalitásra gondolunk.

Az emberi szemnek a narancs nagyon meleg szín, és ez hatással van az érzelmekre. Ez a szín jellemzően megköveteli a néző figyelmét, miközben tele van energiával, és kényelmes érzést kelt. Biológiailag a narancssárga megnöveli a szervezet oxigénellátását, és köztudottan serkenti az agyműködést. Ez egy nagyon energetikus és meleg szín.

Anélkül magára vonzza a tekintetet, hogy rendelkezne a piros dominanciájával. Épp emiatt sokkal barátságosabb és hívogatóbb is. A tompább árnyalata általában az őszre és a földre utal. Főként azért, mert könnyen azonosítjuk a nyár és a tél közti átmenettel, az ősszel lehulló sárga levelekkel. A design-ban a mediterrán stílushoz kötjük. Pasztell változata barátságossága miatt, itthon nagyon közkedvelt falszín.


Hideg színek - Zöld 


A zöldet mindenki a természettel, az egészséggel, az életerővel azonosítja. A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. Különösen az örökzöld növényekhez kötődik, termékenységi és halhatatlanságot kifejező szimbolika.

A zöld rendelkezik a kék nyugtató hatásával de a sárga szín energiáját is magában hordozza. A színskála "közepén" áll, kiegészítő színe a piros, s mivel a kék és a sárga elegye, jelöli egyben a színek hármasságát. Ebből adódik kétértékűsége is: lehet a fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység jelölője. Meleg és hideg, égi és földi keveréke. Lehet az éretlenség, a tapasztalatlanság és naivság jelképe. Negatív jelentése: méreg, a gonosz rontó ereje. A sátánt gyakran ábrázolják zöld testtel és szemmel. 

Kényelmes szín, mely a bioritmusra a legmegnyugtatóbb hatással van. Sokak szerint segít a látás javításában. Bizalmat és nyugalmat áraszt magából, és azt az érzetet kelti, hogy a legjobb helyen vagy. Halvány változatát ezért használják kórtermek falának festésére. A zöld a kék mellett a föld másik uralkodó színe. A fényesebb zöldek több energiát hordoznak és szinte vibrálnak, míg az olíva zöld inkább a természetet szimbolizálja. A sötétzöldek még nagyobb stabilitást és még nagyobb bőséget jelképeznek.


Hideg színek - Lila 


A ibolya/lila a mértékletesség színe, sejtelmes, titokzatos. Egyensúly a föld és ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között. Jelenthet intelligenciát, tudást, vallási áhítatot, szentséget, alázatosságot, bűnbánatot, fájdalmat, nosztalgiát.  Spirituális szín, mely már egy következő szintre emel. 

A fejlődés színe, a luxusé, a minőségé. Nem véletlenül hívják a lilát a királyok igazi színének, és ez a prémium termékek reklámja esetében is gyakran megjelenik. Az ember elemi vágya a minőségre és luxusra való törekvés, amit ez a szín megerősíthet.

Ez a szín a piros és kék keverékéből született és mindkettőtől örökölt néhány tulajdonságot. Ez a szín főként a kreativitás és jó képzelőerő szimbóluma.


Természetes színek - Fekete


A fekete az ősi sötétség, a káosz, az éjszaka, a feneketlen, titokzatos mélység, a világűr jelképe. A színekben kifejeződő élet ellentéte, a halál szimbóluma.
A kereszténységben egyrészt a halál és a gyász színe, másrészt a bűn, a pokol, a bűnhődés jelképe. A világtól, az élettől való elfordulást, az alázatot is kifejezte, ezért a papok és a bencés szerzetesek ruházatuk színéül választották.
A lemondás színe, a gyász kifejezője; számos hagyományban a gonosz erőkhöz kötődik.

A fekete nem csak a semleges, hanem minden szín közül a legerősebb. Ha körülvesz más színeket, azok felragyognak tőle, intenzívvé, telítetté és ragyogóvá válnak.
A vélemény a fekete színről megoszlik a design-erek között, de az biztos, hogy az elegancia legkifejezőbb színe. Lehet konzervatív vagy modern, hagyományos vagy rendhagyó, attól függően, hogy milyen színekkel használjuk együtt. A fekete természetességéből kifolyólag mindig egyfajta kifinomultságot és rejtélyességet kölcsönöz a design-nak.


Természetes színek - Fehér 










A színskálán a fekete, mondhatni legnagyobb ellensége a fehér, mégis ez a két szín egészíti ki egymást talán a legjobban.  A fehér szín gyakran a tisztasággal, természetességgel és erényességgel társul. A nyugati országokban a menyasszony fehér ruhát visel az esküvőn. A fehéret még azonosíthatjuk az egészségüggyel ( főként az orvosok, ápolók ruhájának és a kórházak falának színére gondolok). A béke és a jóakarat kifejezője; erre utal Noé fehér galambja és a békekövetek fehér zászlója. Gyakran a jóság szimbólumának is tekintik (pl.: Az angyalok is fehér színnel vannak ábrázolva). De Kínában a gyász színe. Jelképezi a szellemeket és a kísérteteket is.
 
A design területén általában háttérszínként használják, hiszen így más színeket könnyen előtérbe helyezhetnek, anélkül, hogy ellentmondásos lenne a fehérrel. Az intenzív tarka színek erejét tompítja, ha körül veszi őket. Nagy segítség lehet, ha letisztultságot és egyszerűséget szeretnénk sugallni, ill. a minimalista design kedvelt alapszíne is egyben. A fehér egyaránt ábrázolhatja a nyarat vagy a telet (hó), attól függően, hogy milyen színek veszik körül. Ahogy a fekete esetében, a fehér is minden meleg és hideg színnel kiválóan keverhető. Nagyon sok lágy, finom árnyalata létezik, attól függően, hogy milyen tarka színnel van törve. A tiszta változata vakító akár a hómező. Ha fehér fényre gondolunk, kékes változatát hidegnek, sárgás változatát melegnek érezzük.

Természete színek - Szürke 


A hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe. A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.  

A szürke lehet konzervatív és formális (divat). A szürke árnyalatainak széles spektruma kifinomultságot és professzionális megjelenést nyújt. A designerek gyakran ezt a színt választják reklámanyagukhoz, modernséget és szakmaiságot fejeznek ki vele. A szürke hátterek a design szakmában nagyon gyakoriak, ugyan úgy mint a szürke betűk, mert ezek a legkevésbé befolyásolják az előttük elhelyezett tarka színt. A szürkét gyakran sorolják a semleges, vagy a hideg színek közé. Pedig hideg- meleg volta a környezetétől és az előállításához használt színektől függ. Színessége, árnyalatai  hatalmas spektrumot fognak fel.  A világosabb árnyalatát általában fehérrel, míg az erősebbeket a feketével szokták párosítani a design-okban.



Összegzés

Gondolom elég kimerítő egyszerre ennyi információ, hiszen minden színnek sok és főleg nagyon különböző hatása vannak az emberekre. Éppen ezért itt egy kis összefoglaló a korábbiakról.
  • Piros: szenvedély, szerelem, veszély
  • Narancssárga: energia, boldogság, egészség
  • Sárga: vidámság, remény, irigység
  • Zöld: életerő, bőség, nyugalom
  • Kék: higgadtság, felelősség, tisztaság
  • Lila: kreativitás, spiritualitás, luxus
  • Fekete: rejtélyes, elegáns, ördögi
  • Fehér: természetes, egyszerű, erényes
  • Szürke: közömbös, formális, szakmai




 Forrás:
 http://iflgazdasag.blog.hu/2013/06/05/a_szinek_befolyasolnak_a_vasarlasban
 http://www.webragacs.hu/2010/01/a-szinek-elmelete-a-szinek-jelentese/
 http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?album=917&pid=18947

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése