2014. október 20., hétfő

EGY HANGLEMEZBOLT ÉS KÁVÉZÓ TERVEZÉSÉNEK TÖRTÉNETE / 1






     Hanglemezbolt és kávézó / 1.



Egy kivitelezés alatt lévő munkámról fogok beszámolni most, annak teljes folyamatát bemutatva, részletekbe menően. Úgy tervezem, hogy hetente egy-egy bejegyzéssel vázolom, ezt a 2013 januárja óta tartó munkámat.

Ajánlom azoknak:

- akik még nem dolgoztak együtt lakberendezővel és kíváncsiak, hogyan történik ez, 

- azoknak, akik kacérkodnak a szakmával, de nem sejtik mi vár majd rájuk, 
- lakberendezőknek, akik szeretnék tudni, hogy más kollégájuk hogyan csinálja, 
- és azoknak, aki konkrétan az én munkamódszeremmel ismerkednének meg szívesen.



Kicsit vissza kell menünk az időben, a kezdetekhez.







Egy internetes oldalon bukkant rám, a megrendelő. Egy hanglemezbolt berendezésének kitalálásához kért segítséget.







Az első alkalommal a helyszínen, a nemrégiben megvásárolt régi cívisházban találkozunk. 

Valamikor szebb időket megért  kívül, belül lepukkant épület. Dufartos kapubejárat, sok lakó a közös udvarban. A hátul (az udvar felől) nyíló bejárati ajtó, üzletnek nem igazán ideális.

A megrendelő és jelenlévő családja az első perctől kezdve roppant szimpatikusak. (Végre, ez kell a lelkivilágomnak. Máris jó feladatnak ígérkezik!)

Megtudom, hogy a megrendelőnek, tekintélyes cége mellett, már jól működik egy hanglemezeket árusító internetes vállalkozása. 
Állítólag nyugaton nagy divat lett, ez a kissé nosztalgikus tevékenység. Már nem csak a netről töltik le a zenéket a fiatalok. Szeretnek az ilyen régi bakelit lemezeket árusító boltokban keresgélni,  rátalálni egy-egy valódi kincsre. 

(Kételyeim vannak, hogy Debrecenben is megvan erre a kereslet? De a piackutatás nem az én feladatom. Nem is az én korosztályom a célközönség. A korombeliek polcainkon még ott vannak ezek a lemezek, kazetták. Remélem a megbízóm elébe megy az idők szavának, és ezeket itt is fogják igényelni a fiatalok.) 


 
Szóval árajánlat, jóváhagyás, előleg és rajt.

Első körben a tulajdonossal elkezdünk tájékozódni e témában az interneten. Egymást bombázzuk a különböző linkekkel. Kutatjuk milyen berendezési tárgyak, faldekorációk vannak a hasonló boltokban. Egyáltalán milyen a stílusuk, hangulatuk. Mivel ehhez hasonlót csak könyvesboltot terveztem eddig, így közösen alakítgatjuk elképzelésünket arról, hogy mit is szeretnénk valójában. 
Külföldön a kínálat meglepően bőséges. (Talán igaza van, mégis jó buli lesz ilyesmit árulni.)






http://www.pinterest.com/pin/435723332668089398/






A tervezés helyszíni méretfelvétellel, majd a méretarányos számítógépes felszerkesztéssel kezdődik.



A mi épületünkben két szint van.

A földszint 65m2, nagy belmagassággal 3,70cm, négy szép utcafronti ablakkal és két másikkal, ami a kapubejáró felé néz. 
A pinceszint 255-ös belmagasságú, 60m2-es.

 


Az 1. helyszíni szemlén a majdani generálkivitelező is jelen van. A segítségével megtudom, hogy a helyiséget keresztben átszelő egyetlen főfalon kívül akár, minden falat kivehetek. De még ebbe a főfalba is bárhová tervezhetek nyílást, mert egy-egy beton áthidalással szinte bármi megoldható. Emelet nincs, a falaknak csak a tetőszerkezetet kell elbírnia. A lépcsőt is elhelyezhetem ahová csak akarom. Szóval a legideálisabb a helyzet. Szabad kezet kapok, szárnyalhat a fantáziám.

Azért még a tulajdonos megfogalmazza elvárásait: 
- legyen egy pénztár és csomagoló,
- a vásárlók leülve bele hallgathassanak a zenébe, és közben megihassanak egy kávét, 
- legyen egy raktárhelyiség, ahol az internetes vásárlóknak becsomagolhassák az árukat,
- kell egy-egy vizesblokk a vevőknek és a személyzetnek is.

  
Aztán következik az alaprajzi elő tervek készítése. Nem határozzuk meg mennyi tervvázlatot készítsek, az ötleteimtől függ. 

A bakelit lemez a főszereplő. Ennek a méreteiből indulok ki. Végiggondolom, hogyan célszerű elhelyezni őket. Mennyi annak a helyigénye, hogy kényelmesen hozzá lehessen férni a böngészéshez. Tehát tudom a hozzávetőleges bútor méreteket, közlekedési sávok szélességét. Beleképzelem magam a vásárló, az eladó helyébe. Attól a pillanattól kezdve, hogy belépek az üzletbe, addig míg fizetek és távozok. Mi van ha egyedül vagyok, ha gyerekkel stb.

 



Tolulnak a gondolatok, az ötletek. ( Talán ezt az agyalós részét szeretem legjobban a munkámnak). Teljesen fel vagyok dobva.






Az elő terveket egy galériás megoldással kezdem. A födémet félkörív szerűen áttörnénk, így a bolt bejárata előre, az utcafronti fal mellé kerülne, ami félmagasságban van a pince és a földszint között. A belépő vásárló egyből átláthatná, hogy mindkét szinten választhat az árukból. Így a ház eredeti bejárata hátsó, személyzeti bejáróvá válhatna. Stb. Minden részlet felvázolásával, nem untatlak most.







Szóval már megint késő éjszaka van. Valamikor abba kellene hagyni.

Amit végül is elmentésre érdemesnek találok az 5db változat a földszinthez és 3db berendezési variáció a pincéhez. 

Megy az e-mail a tervekkel. Jön az izgalom. Vajon fog-e tetszeni valamelyik? Vajon, nem hagytam-e figyelmen kívül valamit?







A földszint 5-ös és a pince 2-es változat kiválasztva. A többi mehet az "elvetett" dossziéba. Kidobni semmit nem szeretek, mert még lehet hogy vissza fogunk valamelyikhez térni.

Az elő tervek mehetnek az építésztervező elé,aki a finomítások, kiegészítések után elkészíti a végleges terveket.

Folytatás következik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése