2014. november 14., péntek

EGY HANGLEMEZBOLZ ÉS KÁVÉZÓ TERVEZÉSÉNEK TÖRTÉNETE/ 2




 Hanglemezbolt és kávézó / 2.



Eddig az elrendezésre vonatkozó elő tervek kiválasztása megtörtént. 
Tudom, hogy hová mit szeretnék elhelyezni. 

Itt az idő a bútorok konkretizálására!

Információkat gyűjtök. 
Továbbra is bújom az interneten a fotókat. A funkciókat tanulmányozom. Úgy látom, a lemezeket több sorban egymás mögött célszerű elhelyezni, hogy a vevők fölé hajolva, kényelmesen lapozgatva, válogathassanak közülük. 







Nem lehetnek ömlesztve. Egyfajta rendszerbe kell őket csoportosítani és fel kell címkézni. Túlzottan összezsúfolni sem célszerű. Legyenek könnyen kivehetők, de ne csússzanak szét. A legideálisabb, ha asztal magasságban, lépcsőzetesen helyezem el  őket. De így sajnos csak limitált mennyiség fér el, alul pedig holttér keletkezik.










Látom a földre elhelyezett karton dobozokban is tárolnak, biztos a másod példányokat. Nekem ez a lomos megoldás nem tetszik. A lejjebb lévő helyeket kihúzható fiókokkal fogom kihasználni.

O.K. Elég most már a tájékozódásból, elméletben meg van mit akarok.

KEZDŐDHET A TERVEZÉS!

Egy lemezborító szélesség lesz a modul méret, ez szükség szerint ismételhető. 32x32cm de kicsit ráhagyok. Egymás mögött lépcsőzetesen és felfelé  lesznek elhelyezve. Egy fakkban 10 lemez férjen el.







A lopások miatt, biztonsági szempontból, jó lenne egy szempillantással áttekinteni a eladóteret, de ahhoz túlzottan kicsi a helyiség, hogy fölfelé ne terjeszkedjünk. Meg kell alkudni. 
A függőleges polcok is lesznek. Ezeken tároljuk majd a DVD-ket és CD-ket. A nehezen elérhető legfelsőbb részeire, dekorációs és reklám céllal, bakelit lemezeket teszek.






lemeztároló polcrendszer vázlat, sima hátfallal


Két típust tervezek: egyik a falhoz lesz tolva, másik a térben, körbejárható formában.



térbe állítható, körbe járható polcrendszer

 

Annyit tudok, hogy valamilyen fából készül majd. Egyenlőre, adok neki egy középtónusú fa színezést.




Polcos szekrény színes látványterve 2



Tervezek még az oldalfalhoz tehető, keskeny (35cmmély) polcos szekrényeket is. De hogy a lemezek, egymás mellé sorban bezsúfolva legyenek rajta, mint ahogy a könyveket szoktuk, azt nem szeretném. Inkább ferde polclapok kellenek, lecsúszást meggátló szegéllyel. Így minden egyes darab külön kínálja magát és az egyformák egymás mögé besorolhatók. A szabad falfelületeken alátámasztás nélküli lengőpolcokat akarok.



Már napok óta gubbasztok a számítógép fölött. Beszakad a hátam. Jó lenne már befejezni. (No nem azért, hogy mielőbb letudjam. 20 éve dolgozom a szakmában, mégis minden munka kihívás. Újra jön az izgalom:  vajon meg tudom-e csinálni? Jól fog-e kinézni?)


Megy az e-mail a színes bútorvázlatokkal a megrendelőnek.

- Módosítsunk!  

Az alul lévő fiókban elhelyezendő lemezek nem a raktározás célját szolgálják. Ne legyen az eleje zárt, bele lehessen látni, hogy abból is tudjanak válogatni a vevők. Valahol láttak készen kapható, forgatható, kerek polcokat. Ilyeneket kellene elhelyezni valahová, az apróbb tárgyak árusításához.

 
ÚJRATERVEZÉS! 

(Nem baj finomítunk a dolgokon. A végeredmény biztosan, hogy jobb lesz.)


A kihúzható alsó polcot egy teljesen független görgős dobozzá változtatom, így bármikor könnyen mozgatható, ugyanis komoly súlya lesz. Az alsó és felső elem közzé üveg kerül (vagy plexi) belülről átvilágítva. Ez lehet bármilyen színű, szöveggel vagy képpel ellátott. Így a helyi világítást is megoldjuk vele.







 

SZEMÉLYES TALÁLKOZÁST KÉREK. Mindent szóban is el akarok mondani, hogy ne lehessenek félreértések. Ezek a színes rajzok ugyanis csak hasonlítanak a valóságra. Finom részleteik nem érzékelhetők.

Még ez előtt a találkozó előtt, a berendezési tárgyakat jobb lenne behelyezni a térbe. Vagyis a falakkal, bútorokkal berendezett látványrajzokat készíteni, különböző szemszögből nézve. 

(Azt már akkor megtanultam, amikor szabad kézzel rajzoltam, hogy erre nem szabad sajnálni az energiát. A laikus néző rendszerint a szebb, látványosabb rajzot fogja választani, ha döntési helyzetbe hozom, nem a jobbat.) 




földszint látványterv 1


földszint látványterv 2

 

A pince falának tégla anyagot adok. A kivitelezés során majd leveretem a vakolatot, hátha szép és használható a téglafal alatta. Ilyen régi épületnél ez esélyes.




pince látványterv 1


Eddig a funkcióra helyeztem a hangsúlyt, de tisztáznunk kell azt is, hogy dekoráljam-e a szekrényeknek az oldalát és a tetejét. Vagy készüljenek csak egyszerű, szimpla bútorlapból. Ennek ugyanis nem csak a design tekintetében, hanem anyagilag is jelentős vonzata van. Az egyszerű bútorlap olcsóbb, mintha tiszta fából kellene bemarásokat, rátétléces díszléceket készíteni. Ez utóbbi egy furnérozott megoldással igazán igényes, de nem olcsó megoldás. Ezt egyeztetnem kell velük.




polcos szekrény vonalas látványterve 1



polcos szekrény színes látványterve 1


A TALÁLKOZÓ.  Véglegesítjük a funkciókat, a használhatóságot, a stílust.  

A stílusban bevállalják a kissé klasszikus jelleget, de ne kell túl öreges, legyen egyszerű a vonalvezetés. A pácolt furnérozott megjelenés jó. 
Csak szögletes profilú pálcákat fogok használni, néhány bemarással, antikolt felülettel. Ugyanezt a dekorációt alkalmazom majd a kiszolgáló pult oldalán is.

A lényeg: a vázlattervek megfelelőek! JÓVÁHAGYVA / 1.

- Hurrá! Minden rendben?! Eddig igazán gördülékenyen ment minden. Mindenki meg van elégedve. Ez egy ilyen egyszerű, könnyű munka lesz? (Nem ehhez vagyok szokva.) Végre, ezt már igazán megérdemeltem.  :)

Boldogság, kezdődhet a valódi tervezés, a méretezéssel. Valahogy így....






Folytatni fogom!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése