2014. december 13., szombat

EGY HANGLEMEZBOLT ÉS KÁVÉZÓ TERVEZÉSÉNEK TÖRTÉNETE / 9



 Hanglemezbolt és kávézó / 9.


Ideje a kiszolgálópultra fordítani a figyelmet!

Ajtófront 1.látványterv
 

A raklapokból, készített ajtófrontokat így képzelem el.  Ócska ( rozsdás hatású) vas kivető pántokkal, helyenként szegecsekkel díszítve. Kávészínű páccal színezve.


Ajtófront 2.látványterv




A funkciókat is pontosítani kell. Szerencsémre segítséget kaptam egy Londonban dolgozó pincértől (a tulajdonos ismerősétől), aki több éve kint dolgozik, és  nagy tapasztalattal rendelkezik. Jól ismeri a munkafolyamatokat. Gyakorlatból tudja mit hová célszerű elhelyezni. Praktikus ötleteinek figyelembevételével finomítok a terven. (A hely szűkös méretein, sajnos ő sem tud változtatni és az állategészségügy előírásait mindenképpen be kell tartani.)




Söntés alaprajz



A közös megbeszélésen képzeletben végigjárjuk először a vendégek útvonalát:



Söntés a vendégtér felől


A vendégtér felé egy látványhűtő lesz elhelyezve .


Hűtőpult vendégtér felőli oldala



Benne az előre csomagolt, sütemények, szendvicsek. A hely adottsága miatt, ezt 2 oszlop közé kell beszorítanunk. Sajnos nagy a mélysége: 85cm (a helyünk pedig szűk), ezért kitoljuk a vendégtér felé. Mivel először ezzel találják szembe magukat, s egyből kiválaszthatják, amit kérnek.




Hűtőpult méretei


Az erre merőleges pultnál, ahol a vendég kikéri az árut és fizet (amiből 2 változatot készítettem: egy alacsonyabbat, ami rozsdamentes tálcatartós és egy magasabb bárpultos változatot).










A kávéját, a lengő ajtó utáni (kávéfőző melletti) kicsi pultra helyezve, kapja meg. Ha megfordul, a háta mögötti pulton ízesítőket talál: cukor, fahéj, tejszín, stb. 




Jobb oldalon a kávé ízesítő dobozkák


Mellesleg ebből a térből lehet majd megközelíteni, a penge fallal leválasztott vendégmosdót. (Itt van a hátsó bejárati ajtó, a személyzet részére.)





A személyzet útvonalát is végig gondoltuk: 

A munkatér keskeny 90X130cm-es közlekedőjében 2 dolgozó fér el, akik itt szolgálják ki a vendégeket. Fizetni is itt kell majd.


 

A piszkos edények és a hulladékok eltakarításához a lépcső oldalfalába egy 60X60-as átadó nyílást vágunk, ezen át lehet majd beadni a piszkos tálcát. De hogy ehhez hozzáférjünk, a lépcső fölött, egy üveg padlót kell készítenünk. Ezen lesz egy szekrényke, melynek a tetején lévő nyíláson át, egyetlen mozdulattal, közvetlenül a szemetes zsákba lehet seperni a hulladékot. Felette 1.20-as magasságtól kezdődik az átadónyílás, amibe a használt tálcákat be lehet tolni.


Piszkos edények visszaadása, hulladéktárolás


A fal túloldalán a kiszolgálórész felől ki lehet venni őket. Közvetlenül alatta a mosogató medence kézmosó és mosogatógép lesz. A mellettük lévő ajtó a raktárba vezet.






A szűkös hely miatt olyan látványhűtőt kell választanunk, ami 130cm-nél keskenyebb, a hátsó oldalán toló ajtóval rendelkezik. Az árufeltöltés innen történik majd.


Hűtőpult hátsó oldala, tolóajtó


A pult alatti részeket ideiglenes lábakkal készítjük majd, mert az igények az utolsó pillanatig változni szoktak. Az ide kerülő pohármosók, hűtők pontos méretét, addig nem is tudhatjuk, amíg megvásárlásra, vagy legalább kiválasztásra nem kerülnek.
A kávéfőzés, a hátsó falra került. 

 


A felső szekrényként 60x60-as dobozok kerülnek fel a falra. Alattuk a fal védelmére pedig, csempe helyett, üveget fogunk alkalmazni. A felettük lévő részt, reklám célokra használhatjuk.

Remélem ilyen stílusos kávét ihatunk majd itt:
:








Folytatom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése